top of page

Valldemossa | Mallorca

Valldemossa is zonder twijfel het mooiste en meest sfeervolle dorp van Mallorca. Het dorp ligt middenin de groene heuvels van het Serra de Tramuntana gebergte, op ongeveer een half uurtje ten noorden van de hoofdstad Palma.


#1 Bewonder het uitzicht vanaf Sa Miranda Des Lledoners Zodra je aankomt in Valldemossa raad ik je aan om als eerste het uitzichtpunt van Sa Miranda Des Lledoners te bezoeken. Je vindt dit uitzichtpunt aan het einde van het smalle straatje Carrer de Jovellanos. Vroeger was dit de ingang van het klooster van Valldemossa. Vanaf dit uitzichtpunt heb je het beste uitzicht op de vallei waar Valldemossa in gelegen is, op het oude centrum en op het omliggende Tramuntana-gebergte. Zo krijg je alvast een goed beeld van de bijzondere gebouwen van natuursteen en de prachtige omgeving van Valldemossa.

Extra tip: wanneer je vanuit Palma richting Valldemossa rijdt komt je langs de MA-1110 nog een ander mooi uitzichtpunt tegen waarbij je het oude centrum van Valldemossa vanaf de andere kant kunt zien. Dit uitzichtpunt heet in Google Maps ‘Valdemossa Viewpoint’ (verkeerd gespeld met één l dus).


#2 Bezoek het klooster van Chopin Vanaf het uitkijkpunt is er één gebouw wat meteen opvalt: het bijzondere 14e eeuwse klooster van Valldemossa. Dit klooster is extra speciaal, want de beroemde componist en pianist Frederic Chopin woonde enkele jaren in dit klooster. Valldemossa was een grote inspiratiebron voor Chopin en hij noemde het zelfs het mooiste plaatsje ter wereld. Het klooster en het bijbehorende museum zijn tegen betaling te bezoeken, evenals het appartement waar Chopin met zijn partner verbleef. Tip: fan van klassieke muziek? Elke zondag in augustus vindt het Chopin Festival plaats in het oude klooster van Valldemossa.


#3 Wandel door de mooie straatjes Vanaf de verschillende uitzichtpunten is Valldemossa al prachtig, maar je krijgt pas echt een goed beeld van dit sfeervolle bergdorpje wanneer je door de smalle straatjes wandelt. Alle huizen zijn gebouwd met dezelfde soort natuursteen en voorzien van de kenmerkende groene luiken, houten deuren en schattige balkonnetjes. Wat verder opvalt is de grote hoeveelheid groen. Werkelijk elk straatje staat en hangt vol met bloempotten vol kleurrijke bijzondere planten en bloemen. Dwaal rond om de verschillende straten en steegjes te bewonderen. Heb je maar kort de tijd en wil je een goed beeld krijgen van Valldemossa? Dan zijn Carrer Rectoria, Carrer de la Rosa en Carreró de la Amargura de mooiste straatjes van Valldemossa.


#4 Bezoek de Jardins Rei Joan Carles Naast de wirwar van smalle straatjes en steegjes ligt er in het centrum van Valldemossa ook een prachtige tuin. Deze Jardins Rei Joan Carles grenst aan het beroemde klooster en vanuit de tuin heb je een mooi uitzicht op het klooster. Je kunt er heerlijk wandelen tussen de weelderige bloemen en planten. In de hagen staan een aantal standbeelden verstopt, waaronder een van Chopin. De Jardins Rei Joan Carles is een heerlijke oase van rust in dit mooie stadje.

#5 Shop de mooiste souvenirs in Valldemossa Als je nog op zoek bent naar souvenirs voor het thuisfront dan ben je in Valldemossa aan het juiste adres. Hier vind je geen bekende ketens, maar wel tal van traditionele en authentieke winkels met huisgemaakte streekproducten. Denk aan geborduurde katoenen tassen, zelfgemaakte zeep met kruiden of lavendel, allerlei souvenirs met bijzondere stenen en schelpen en natuurlijk een hoop lekkernijen die oorspronkelijk uit Mallorca komen. #6 Proef de lokale specialiteit Coco de Patata Iets wat je zeker niet mag missen in Valldemossa is de lokale specialiteit Coco de Patata. Deze lekkernij wordt gemaakt van aardappel, ei en suiker en vervolgens in de oven gebakken als een broodje. Vaak wordt het geserveerd met warme chocoladesaus. De beste Coco de Patata van Valldemossa haal je volgens locals bij Panadería pastelería Ca’n Molinas. Deze bakkerij stamt uit 1920 en verkoopt naast de Coco de Patata nog veel meer lekkers.

#7 Maak een wandeling van Valldemossa naar Deià Wil je meer zien van het Tramuntana gebergte en hou je van een flinke wandeling? Wandel dan vanuit Valldemossa naar het dorpje Deià. Deze wandelroute is 10 kilometer lang en onderweg heb je een geweldig uitzicht op de bergen vol olijf-en amandelbomen. Maak ook zeker een tussenstop bij Son Marroig, een bijzonder marmeren tempeltje waar je een geweldig uitzicht hebt op zee. Ook het bergdorpje Deià is echt de moeite waard. Het is prachtig tegen een berg gebouwd en vanaf de kerk, op het hoogste punt van het dorp, heb je een geweldig uitzicht over de kust. Heb je geen zin om te wandelen? Dan kun je deze route ook prima met de auto afleggen.


2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Mallorca

留言


bottom of page